Vroeger en verder - Handboek + Werkboek + cd

In dit forum kan je boeken aanraden en bespreken.
Dit forum is publiekelijk toegankelijk het plaatsen van een artikel door niet leden wordt altijd eerst ter goedkeuring bij de beheerder voorgelegd.

De meeste boeken zijn direct te bestellen bij bol.com.
Naast de aantrekkelijke prijzen en de snelle levering ondersteunt u hiermee ook deze website.

Moderator: Youri

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Youri
Administrator
Administrator
Berichten: 815
Lid geworden op: vr 20 okt, 2006 12:05 am

Vroeger en verder - Handboek + Werkboek + cd

Bericht door Youri »

Stabilisatiecursus Na Misbruik Of Mishandeling

1001004007475478

Beschrijving

Het handboek Vroeger en verder is bedoeld voor de trainer en wordt uitsluitend samen met het werkboek voor cursisten verkocht. Bij het handboek is een cd gevoegd met een aantal handreikingen voor de trainer, waaronder de huiswerkbladen en een powerpointpresentatie die bij de training gebruikt kan worden. De cursist gebruikt het werkboek, inclusief cd met oefeningen.

Vroeger en verder is een cursusboek voor volwassenen die vroeger seksueel misbruik of lichamelijk geweld meemaakten. Nu worden zij belemmerd door zich opdringende herinneringen, nachtmerries, problemen met (teveel of te weinig) woede, wisselende stemmingen, weinig zelfvertrouwen, en gevoelens van schuld, schaamte en zinloosheid.
De stabilisatiecursus is specifiek ontwikkeld voor vrouwen bij wie zich na vroeg fysiek en/of seksueel trauma een complexe PTSS heeft ontwikkeld. Zij hebben vaak genoeg talenten, maar die komen niet tot uitdrukking door gemiste kansen, problemen in relaties en een negatief zelfbeeld. Deze cursus is gericht op het krijgen van meer grip op die klachten, zodat zij weer verder kunnen met hun leven en een toekomst kunnen opbouwen.

In Vroeger en verder krijgen vrouwen uitgebreid uitleg over hun klachten. Door kennis begrijpen zij beter waardoor problemen worden uitgelokt en dat is de eerste stap bij het onder controle krijgen ervan. Herkenning en erkenning door anderen helpt hen zich minder te gaan schamen of schuldig te voelen en de klachten te gaan accepteren. In de cursus krijgen vrouwen tal van cognitief gedragsmatige oefeningen aangereikt om concentratie, slapen, ontspanning, omgaan met heftige gevoelens, zelfbeeld en zelfvertrouwen te verbeteren. Daardoor tonen zij minder vermijdingsgedrag en kunnen zij hun kracht beter benutten. De cursus helpt om niet meer werkzame patronen van voelen, denken en doen - ontstaan vanuit vroeger - te doorbreken om verder te kunnen.

De auteurs van Vroeger en verder zijn werkzaam bij de Stichting Buitenamstel Geestgronden en bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, en bij PsyQ in Den Haag. Ethy Dorrepaal, psychiater/psychotherapeut/GZ-psycholoog en Kathleen Thomaes, psychiater/psychotherapeut, hebben beide ruime ervaring met het geven en superviseren van deze cursus. Nel Draijer, klinisch psycholoog/psychotherapeut/psychoanalytica, heeft jarenlange ervaring in de behandeling van mensen met een geschiedenis van complex trauma. De auteurs doen wetenschappelijk onderzoek naar de werking en effectiviteit van deze stabiliserende behandeling.


Recensie(s)

Mensen die langdurig in een afhankelijkheidsrelatie mishandeld of seksueel misbruikt zijn, kunnen een complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Zij kunnen last hebben van de volgende klachten: nachtmerries, herbelevingen, slaapproblemen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, concentratieproblemen, zichzelf beschadigen, lichamelijke klachten, een laag zelfbeeld en andere hinderlijke klachten. Stabiliteit is een eerste stap en een voorwaarde voor verwerking van de traumatische ervaringen. De cursus 'Vroeger en Verder' is erop gericht meer begrip en controle te krijgen over denken, voelen en handelen. Trainers zijn psychotherapeuten, psychiaters en/of SPV'ers. In twintig gestructureerde bijeenkomsten krijgen de cursisten informatie, praktische vaardigheden en cognitieve gedragstherapie met als doel afname van de klachten. In het handboek met cd is alle informatie voor de trainer gebundeld en in het werkboek en de cd voor de cursisten zijn de lezingen, oefeningen, huiswerkbladen en infobladen van de verschillende bijeenkomsten te vinden.

Drs. Marion Welling
Met vriendelijke groet,
Youri
Plaats reactie