Ziek van de waarheid

In dit forum kan je boeken aanraden en bespreken.
Dit forum is publiekelijk toegankelijk het plaatsen van een artikel door niet leden wordt altijd eerst ter goedkeuring bij de beheerder voorgelegd.

De meeste boeken zijn direct te bestellen bij bol.com.
Naast de aantrekkelijke prijzen en de snelle levering ondersteunt u hiermee ook deze website.

Moderator: Youri

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Youri
Administrator
Administrator
Berichten: 815
Lid geworden op: vr 20 okt, 2006 12:05 am

Ziek van de waarheid

Bericht door Youri »

Hoe een ministerie zijn militairen in de steek laat

666789874
(alleen 2e-hands verkrijgbaar bij bol.com)

Beschrijving

Sinds de val van de Muur zet het ministerie van Defensie op grote schaal manschappen in bij internationale vredesoperaties. Zijn deze operaties wel goed voorbereid? Wat maken de militairen mee? En hoe worden ze na hun terugkomst opgevangen? Ziek van defensie volgt de ervaringen van VN-soldaten in drie werelddelen over een periode van zes jaar en geeft een onthutsend beeld van een ministerie dat nauwelijks omkijkt naar zijn manschappen. Sommige militairen plegen na hun terugkeer zelfmoord, stichten brand of draaien anderszins door. Anderen worden ziek en arbeidsongeschikt. Het ministerie breekt aan alle kanten zijn beloftes, personeel wordt geïntimideerd, gewonde soldaten worden afgeschreven en getraumatiseerde militairen de cel ingegooid. De verantwoordelijken doen ondertussen de problemen af als onschuldige kinderziektes die horen bij de nieuwe vredestaak.

Recensie
NBD|Biblion recensie


De auteur, journalist bij Nova, het NOS-journaal en een dagblad, beschrijft de lotgevallen van een aantal (gewezen) militairen na hun terugkeer van een VN-vredesmissie. Het gaat er daarbij om hoe het Ministerie van Defensie omgaat met de nazorg van gewonde en/of psychisch beschadigde militairen die hebben meegedaan aan een VN-vredesmissie in Oeganda, Zaïre of Joegoslavië. De individuele verhalen komen goed uit de verf, de hoorzitting van de Tweede-Kamercommissie voor buitenlandse zaken en het standpunt van het Ministerie van Defensie iets minder. Gezien de voortgaande deelname van Nederland aan dergelijke missies is dit een actueel thema dat potentiële deelnemers en hun familie kan behoeden voor een al te rooskleurig beeld van dergelijke missies en van het standpunt van officiële instanties inzake langer durende nazorg. Bevat een literatuuropgave en een personenregister.

(Biblion recensie, Dr. G.J. Aupers.)
Met vriendelijke groet,
Youri
Plaats reactie