Afscheidsrituelen

In dit forum kan je boeken aanraden en bespreken.
Dit forum is publiekelijk toegankelijk het plaatsen van een artikel door niet leden wordt altijd eerst ter goedkeuring bij de beheerder voorgelegd.

De meeste boeken zijn direct te bestellen bij bol.com.
Naast de aantrekkelijke prijzen en de snelle levering ondersteunt u hiermee ook deze website.

Moderator: Youri

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Youri
Administrator
Administrator
Berichten: 815
Lid geworden op: vr 20 okt, 2006 12:05 am

Afscheidsrituelen

Bericht door Youri »

Achterblijven En Verder Gaan

1001004001573135

Beschrijving

Ingrijpende gebeurtenissen laten altijd sporen na in een mensenleven. Soms zijn de gevolgen echter ingrijpender, omdat men op geen enkele manier kans heeft gehad de traumatische ervaringen te verwerken. Zij blijven verhinderen dat iemand opnieuw greep krijgt op het eigen leven. Als kind verwaarloosd zijn, de dood van een dierbare, ontrouw en echtscheiding, kwetsende ervaringen binnen een bestaande liefdesrelatie kunnen een leven blijvend ontwrichten.
In therapie kan gebruikgemaakt worden van afscheidsrituelen om zulke pijnlijke ervaringen uit het verleden achter zich te laten. De cliënt beschrijft de ervaringen uitvoerig op papier, of kiest voorwerpen die ze symboliseren. Van de symbolen en beschrijvingen wordt ritueel afscheid genomen, bijvoorbeeld door ze te verbranden, te begraven of in het water te werpen.
Afscheidsrituelen beschrijft op beeldende wijze de genezende werking van dergelijke rituelen, maar geeft er ook de psychologische verklaringen voor. Het is daardoor een belangrijk boek voor allen die werken of studeren op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg. Bovendien kan de tekst verhelderend zijn voor mensen die zelf lijden onder een onverwerkt verleden.

Prof. dr. Onno van der Hart is bijzonder hoogleraar psychopathologie van chronische traumatisering bij de Capaciteitsgroep Klinische Psychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofd onderzoek van het Cats-Polm Instituut (een onderzoeksinstituut op het terrein van de gevolgen van chronische traumatisering in de kindertijd) te Zeist.
Onder zijn redactie is ook het boek Trauma, dissociatie en hypnose verschenen.

Recensie

Een volledig herziene en uitgebreide editie van 'Afscheidsrituelen in de psychotherapie' (1981)* en 'Afscheid nemen' (1987)**. Het boek gaat over riten in onze en andere culturen bij en na verlies- en rouwervaringen, diverse vormen van psychotherapie en over de plaats en functies die riten in therapievormen kunnen hebben en hebben. In de door vele auteurs geschreven bundel staan zowel meer theoretische als praktische bijdragen. Zeker ook de casuistieken zijn uitermate toegankelijk voor een niet-therapeutisch geschoold publiek. Slechts enkele bijdragen van theoretische aard zijn voor leken aan de wat moeilijke kant. De redacteur is hoogleraar klinische psychologie, psychotherapeut en verbonden aan de Universiteit van Utrecht. De terecht geactualiseerde en uitgebreide bundel geeft een helder en breed beeld van wat zich vooral ook in de laatste decennia heeft ontwikkeld aan praktijken en inzichten op het gebied van hulpverlening in en rond therapie aangaande rouw en riten.

F.M. Boon
Met vriendelijke groet,
Youri
Plaats reactie