Leven met een psychisch zieke ouder

In dit forum kan je boeken aanraden en bespreken.
Dit forum is publiekelijk toegankelijk het plaatsen van een artikel door niet leden wordt altijd eerst ter goedkeuring bij de beheerder voorgelegd.

De meeste boeken zijn direct te bestellen bij bol.com.
Naast de aantrekkelijke prijzen en de snelle levering ondersteunt u hiermee ook deze website.

Moderator: Youri

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Youri
Administrator
Administrator
Berichten: 814
Lid geworden op: vr 20 okt, 2006 12:05 am

Leven met een psychisch zieke ouder

Bericht door Youri »

1001004002892253

Leven met een psychisch zieke ouder.jpg
[/url]

Beschrijving

Nederland telt meer dan 850.000 ouders met een psychische stoornis. Zo'n ziekte heeft uiteraard invloed op de jeugd van hun kinderen. Een groot deel van deze kinderen groeit desondanks op tot evenwichtige volwassenen, terwijl een ander deel vroeg of laat in het leven te maken krijgt met de uiteenlopende gevolgen van hun jeugdervaringen. In dit boek komen de factoren die hierbij een rol spelen ruimschoots aan bod.
In Leven met een psychisch zieke ouder laat gezondheidspsycholoog Sandra van Gameren zien hoe je deze kinderen - ook wel aangeduid met 'koppers' (kopp = kinderen van ouders met psychiatrische problemen) - kunt helpen hun veerkracht te behouden. Aan de hand van een tiental ervaringsdeskundigen weet zij een goed beeld te schetsen van de realiteit van een kopp-jeugd en de uitwerking die zo'n jeugd kan hebben op de rest van iemands volwassen leven. Het boek laat zien hoe, naast de zieke en gezonde ouder, andere volwassenen een kopper tijdens zijn/haar jeugd kunnen bijstaan en er zo voor kunnen zorgen dat het kind een manier vindt om met de thuissituatie om te gaan
Dit boek biedt volwassenen met een kopp-verleden erkenning, herkenning en waardevolle adviezen. Het gaat over veerkracht, overleven, gemis, levenslange loyaliteit, optimisme en littekens. Voor betrokkenen en professionals is het boek een bron van praktische informatie en kennis over deze zo lang genegeerde doelgroep.

Recensie
NBD|Biblion recensie


Kinderen van een psychisch zieke ouder komen relatief veel voor. In dit boek wordt aandacht gevraagd voor hen die veel nadelige gevolgen hiervan ondervonden. De schrijver benadrukt dat deze aandacht niet het gevolg is van stigmatisering; een psychisch zieke ouder kan een heel goede ouder zijn. Dit boek is een uitstekende gids voor de preventie van ernstige gevolgen die zich kunnen voordoen in gezinnen met een psychisch ziekte ouder. Eveneens is het een bruikbaar boek in het kader van psycho-educatielessen. Eigentijds is de problematiek als we alleen al denken aan kinderen van alcohol- of drugsverslaafde ouders. In het boek komen veel ervaringsdeskundigen aan het woord in interviews. Het probleemgebied wordt hierdoor duidelijk gemarkeerd. In deel 2 komt de wetenschap aan het woord: welke inzichten zijn er nu, hoe ontdekken we risicofactoren in het gezin of bij het kind, hoe kunnen we ondersteunen helpen en welke stressvolle factoren zijn in kaart gebracht. Het laatste deel omvat veel tips voor lotgenoten, het herwinnen van veerkracht, tips voor ouders. Een verklarende woordenlijst is toegevoegd naast een uitgebreide literatuurverwijzing. Het boek beantwoordt geheel aan zijn bedoelingen: het is informatief, goed leesbaar en volledig. Voor studenten sociale pedagogie etc.

(Biblion recensie, Drs. H. Menkveld)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Met vriendelijke groet,
Youri
Plaats reactie