Wij allemaal

In dit forum kan je boeken aanraden en bespreken.
Dit forum is publiekelijk toegankelijk het plaatsen van een artikel door niet leden wordt altijd eerst ter goedkeuring bij de beheerder voorgelegd.

De meeste boeken zijn direct te bestellen bij bol.com.
Naast de aantrekkelijke prijzen en de snelle levering ondersteunt u hiermee ook deze website.

Moderator: Youri

Plaats reactie
Helge

Wij allemaal

Bericht door Helge »

Een nieuw boek over een vrouw met Dis

Gebruikersavatar
Youri
Administrator
Administrator
Berichten: 814
Lid geworden op: vr 20 okt, 2006 12:05 am

Re: Wij allemaal

Bericht door Youri »

Beschrijving
Nog voor haar vijfde levensjaar versplinterde Kim Nobles geest, als een glas dat stukvalt op een harde vloer. Scherven, splinters, fragmenten, sommige klein, andere groter. Geen twee stukjes hetzelfde, als unieke sneeuwvlokken. Tien, twintig, honderd, tweehonderd stukken, waar er eerst maar één was. En al die stukjes kregen een nieuw bewustzijn, een nieuw leven om Kims plaats in de wereld in te nemen. Om haar te beschermen.
Wanneer Kim Noble op haar 35ste de diagnose dissociatieve persoonlijkheidsstoornis
(dis) krijgt, vallen een hoop puzzelstukjes op zijn
plaats. Naast Kim blijkt haar geest uit meer dan twintig verschillende
persoonlijkheden te bestaan, van een strenggelovige vrouw, tot een extravagante
gay en zelfs een tweejarig meisje. Ze brengen haar in problemen
waar ze totaal geen weet van heeft. Zoals Kim zelf zegt: 'Als het niet zo
tragisch was, had ik erom kunnen lachen.'

Recensie(s)
Bij een meervoudige persoonlijkheidsstoornis neemt iemand een aantal verschillende persoonlijkheden aan die regelmatig het gedrag helemaal overnemen. Dit gaat samen met een onvermogen persoonlijke informatie te herinneren. De stoornis ontstaat door ernstige (vaak seksuele) trauma's in de vroege jeugd en wordt gezien als een onbewuste verdediging tegen de daardoor ontstane existentiele angsten. Zo ook in dit boek. Een Engelse vrouw (50) beschrijft hoe zij vanaf haar vijfde jaar haar angsten onder controle probeert te houden met veel meer dan twintig verschillende persoonlijkheden. Er volgen vele opnamen in psychiatrische ziekenhuizen; suicidepogingen; zij krijgt een dochter (nu 14) en weet tenslotte haar complexe leven met therapie wat onder controle te krijgen. Momenteel woont zij met haar dochter in Londen en schildert. Dit boek is door het voortdurend switchen tussen de persoonlijkheden en de lacunes in haar geheugen chaotisch, maar tegelijk aangrijpend. Het is een zeer aansprekend voorbeeld van iemand met een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis. Tussen de (vele) autobiografische boeken van mensen met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis springt dit boek er positief uit.

M.A.M. Bomhof, neuroloog-psychiater
Met vriendelijke groet,
Youri
Plaats reactie