Een heel klein beetje oorlog

In dit forum kan je boeken aanraden en bespreken.
Dit forum is publiekelijk toegankelijk het plaatsen van een artikel door niet leden wordt altijd eerst ter goedkeuring bij de beheerder voorgelegd.

De meeste boeken zijn direct te bestellen bij bol.com.
Naast de aantrekkelijke prijzen en de snelle levering ondersteunt u hiermee ook deze website.

Moderator: Youri

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Youri
Administrator
Administrator
Berichten: 814
Lid geworden op: vr 20 okt, 2006 12:05 am

Een heel klein beetje oorlog

Bericht door Youri »

Omgaan met traumatische ervaringen

1001004002726627

Beschrijving

Misschien werd jij het slachtoffer van een verkeersongeval, een brand, een aanranding, of een andere traumatische ervaring? Of misschien ben je een hulpverlener en voel je je op jouw manier eveneens het 'slachtoffer' van iets wat je in je beroep of je vrijwilligerswerk hebt meegemaakt? Slachtoffers en hulpverleners hebben na een traumatische ervaring behoefte aan specifieke opvang en begeleiding. Hoe kun je traumatische ervaringen te boven komen? Wat is de betekenis van de daden die je hulpverleners stelden toen het jou overkwam? Hoe kun je als hulpverlener nog beter worden in het omgaan met de traumatische ervaringen van anderen en van jezelf? Hoe meld je iemand slecht nieuws? Hoe help je getroffenen bij hun verwerkingsproces? Wat is psychologische begeleiding of psychotraumatherapie? In dit boek zet Erik De Soir de basisprincipes van het omgaan met traumatische ervaringen op een heel aanschouwelijke manier uiteen. Hij legt stap voor stap uit hoe een trauma ontstaat en hoe je er het beste mee om kunt gaan. De talrijke ontroerende getuigenissen, praktijkvoorbeelden en oefeningen maken het boek tot een praktisch werkinstrument voor iedereen die met traumatische ervaringen in contact komt.

Recensie
NBD|Biblion recensie


De bekende crisispyscholoog Erik De Soir wil met dit boek getroffenen, hulpverleners, ambulancepersoneel, verpleegkundigen, artsen en de toevallige voorbijganger helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. De nadruk ligt op de belangrijke eerstelijnsopvang. Vanuit de rijke ervaring van de auteur worden heel wat handreikingen aangeboden, in duidelijke stappenschema's gegoten, en met talrijke, cursief gedrukte voorbeelden. In grijze kaders komen opdrachten. De auteur bespreekt de ONVEE-principes (onmiddellijkheid, nabijheid, verwachtingen, eenvoud, eenheid en eenduidigheid) als richtlijn voor eerstehulpverleners en de BIG FIVE van de psychotraumatologie (riten, erkenning, informatie, mantelzorg en secundaire victimisatie). Het boek eindigt met een aantal bijlagen (onder andere richtlijnen voor leidinggevenden, preventiemogelijkheden en een politiecharter voor opvang van jonge verkeersslachtoffers) en een degelijke literatuurlijst. Duidelijke layout met ruime interlinie. Een sereen, deskundig en tactvol boek.

(Biblion recensie, Redactie Vlabin-VBC)
Met vriendelijke groet,
Youri
Plaats reactie